torstai 6. maaliskuuta 2014

No sitä leipee!

Lisäyksenä edelliseen postaukseen.. itse se resepti.
Muokkasin alkuperäistä ohjetta vaihtamalla hieman jauhotyyppejä sekä siemeniä. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin mm. pellavansiemeniä, joita ei allekirjoittaneen tilassa suositella, joten vaihdoin mieluusti ne suosikkeihini eli kurpitsansiemeniin.


Paahteinen siemenleipä
3 leipää
{modattu Heléne Johanssonin alkuperäisestä reseptistä, kirjasta 'Leipä'}

Käänteinen kuumajuuri:
75g vaaleita seesaminsiemeniä
50g kurpitsansiemeniä
30g auringonkukansiemeniä
600g jääkylmää vettä

Taikina:
juuri tehty käänteinen kuumajuuri
300g vehnähapanjuurta
20g hiivaa
900g vehnäjauhoja
60g spelttijauhoja
20g merisuolaa


Ensiksi:
Paahda siemeniä uunipellillä 200 asteessa, kunnes ovat saaneet kunnon värin pintaan. Paahteisuuden aste lienee makuasia, kunhan eivät pala. Ota siemenet uunista, siirrä ne kulhoon ja kaada päälle jääkylmää vettä.


Sitten:
Sekoita kuumajuuri ja muut ainekset suolaa lukuun ottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15min, jonka jälkeen lisää suola. Vaivaa taikinaa vielä 5 min. Ja anna sitten levätä 30min.

Muotoile taikinasta kolme pyöreää pullaa ja anna pullien levätä n. 10 min.
Taputtele pullat litteiksi ja käännä toinen reuna keskelle painamalla liitoskohtaa kämmenen alasyrjällä. Taita uudestaan ja paina. Rullaa leivät varovasti samankokoisiksi ja pitkulaiseksi. Kohota 1-1½ tuntia leivinpaperinpäällä uunipellillä  huoneenlämmössä tai vastaavasti yön yli jääkaapissa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita alimmille kannattimille tyhjä reunallinen pelti.
Jauhota leivät ja viillä terävällä veitsellä pintaan haluamasi kuviot. Laita leivät uuniin ja kaada alimmalle pellille noin desin verran kylmää vettä, sulje luukku välittömästi. Säädä lämpötila 200 asteeseen.

20 min jälkeen avaa uunin luukku ja päästä ylimääräinen höyry näin pois uunista. 
Paista leipiä vielä 15 min aja, eli yhteensä 35 min. 

Jäähdytä leivät ritilällä ja      n a u t i!

{Heléne Johansson neuvoo vaivaamaan  leipiä vahintään kaksinkertaisen ajan, jos yleiskoneen sijasta taikina vaivataan käsin. Käy siis ihan treenistä, mutta on myös vaivan väärti.}

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrohan..